Recepty na grilování

11. dubna 2014 v 18:28 |  Menu recepty



I na malou zahrádku se vejde zahradní krb s grilem a udírnou, nebo alespoň přenosný gril. Letní grilování je dnes již bráno jako samozřejmé zpestření sezónního jídelníčku i způsobu stolování. Jste-li zručný kutil, zvládnete postavit krb s grilem a udírnou během víkendu. A když ne, můžete si ho koupit.



K oblíbeným lahůdkám patří také doma uzené maso, masové výrobky a ryby. Maso na uzení se na několik dní nakládá do speciálního roztoku s rychlosolí. Poté se pomalu udí na dřevě z ovocných stromů nebo na buku.



Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté


I když je grilování jednou z vůbec nejstarších metod tepelné úpravy masa, neztratilo opékání jídel nad otevřeným ohništěm nic ze svého půvabu ani dnes, v době mikrovlnek a rychlého občerstvení.

Grilované kuře




Pro 4 osoby • Doba přípravy 10 minut • Doba grilování 25 minut

Suroviny:

8 kuřecích stehen
olivový olej na potírání
4 dl rajčatového protlaku
1,25 dl zelené nebo červené omáčky pesto
12 krajíců francouzského chleba
90 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
60 g piniových semínek nebo jemně pokrájených mandlí
listy salátu na zdobení

1. Rozložte porce kuřete v jedné vrstvě na větší zapékací mísu a lehce je potřete olivovým olejem. 15 minut je nechte v předehřátém grilu a občas je otočte, aby se opekly do zlatova.
2. Píchněte do kuřete grilovací jehlou - pokud nevyteče růžová šťáva, ale bezbarvá, je maso propečené.
3. Odlijte nadbytečný tuk. V menší pánvi prohřejte protlak a polovinu omáčky pesto a kuřecí maso touto směsí přelijte. Grilujte maso ještě pár minut, aby se na něm omáčka zapekla.
4. Mezitím namažte zbývajícím pestem chleba. Namazané chleby vložte do grilu nad kuřecí maso a zasypte je parmezánem. Sýr posypte piniovými semínky. Grilujte ještě 2-3 minuty, dokud nezačnou chleby hnědnout a pesto na nich bublat. Podávejte s listy salátu.

Pikantní vepřové řízky



Pro 4 osoby • Doba přípravy 10 minut • Doba grilování 55 minut

Suroviny:
400 g libových vepřových řízků
3 lžíce pomerančové marmelády
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce bílého vinného octa
střik omáčky tabasko
sůl a pepř

Omáčka:
1 lžíce olivového oleje
1 malá nasekaná cibule
1 malá zelená paprika zbavená semínek a jemně pokrájená
1 lžíce škrobové moučky
1,5 dl pomerančové šťávy

Při podávání:
vařená rýže
salátové listy různých druhů

1. Na talíř položte silnou hliníkovou fólii, na ni vepřové maso. Osolte je a opepřete.
2. V pánvičce rozehřejte pomerančovou marmeládu, pomerančovou kůru a šťávu, vinný ocet a tabasko a míchejte, dokud se marmeláda nerozpustí a všechny ingredience se nespojí. Směs přelijte přes maso a fólii zabalte tak, aby z balíčku s masem nevytékala šťáva. Na venkovním grilu maso ve fólii 25 minut zapékejte a občas balíček obraťte.
3. K přípravě omáčky rozehřejte v pánvičce olej a smažte na něm 2-3 minuty cibuli. Přidejte papriku a smažte další 3-4 minuty.
4. Vyjměte maso z fólie na rošt. Šťávu z fólie přidejte do pánvičky s omáčkou.
5. Vepřové maso opékejte dalších 20 minut za občasného obracení, dokud není dozlatova propečené.
6. V misce smíchejte škrobovou moučku s trochou pomerančové šťávy na pastu. Přidejte ji do omáčky se zbývající vypečenou šťávou. Za neustálého míchání povařte, dokud omáčka nezhoustne. Vepřové maso pokrájejte na plátky, přelijte je omáčkou a podávejte s rýží a listy více druhů salátu.

Kuřecí stehna na barbecue



Pro 4 osoby • Doba přípravy 5 minut • Doba grilování 20 minut

Suroviny:
12 kuřecích stehen
Kořeněné máslo:
175 g másla
2 rozetřené stroužky česneku
1 lžička strouhaného kořenu zázvoru
2 lžičky mleté kurkumy
4 lžičky cajenského pepře
2 lžíce limetové šťávy
3 lžíce mangového čatní

Při podávání:
křupavý salát podle sezony
vařená rýže

1. K přípravě kořeněného másla rozetřete v míse máslo s česnekem, zázvorem, kurkumou, kajenským pepřem, limetovou šťávou a čatní.
2. Ostrým nožem nařízněte každé stehno 3-4× až ke kosti.
3. Na středně rozpáleném grilu (dřevěné uhlí) opékejte stehna 12-15 minut a jednou je otočte.
4. Potřete stehýnka máslovou směsí a nechte je péci dalších 5-6 minut. Přitom je často potírejte máslovou směsí, až jsou křupavá a zlatavá. Podávejte je horká nebo studená se zeleným salátem a rýží.

Kebab na grilu



Pro 4 osoby • Doba přípravy 15 minut • Doba grilování 15 minut

Suroviny:
1 velká červená paprika
1 velká zelená paprika
1 velká oranžová paprika
1 velká cuketa
4 mladé lilky
2 středně velké červené cibule
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 rozetřený stroužek česneku
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo
1 lžička sušeného rozmarýnu

Při podávání:
drcená pšenice, pražená
rajčatová a olivová omáčka

1. Papriky překrojte na poloviny, zbavte je semínek a nakrájejte na stejné kousky o šířce asi 2,5 cm.
2. Cuketu očistěte, podélně rozkrojte na poloviny a pokrájejte na kousky velké 2,5 cm. Papriku a cukety dejte do mísy.
3. Lilky očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Obě cibule oloupejte a pak každou rozkrojte na 8 zhruba stejných klínků.
4. Přidejte do mísy pokrájený lilek a cibuli.
5. V malé misce ušlehejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, rozmarýn, sůl a pepř.
6. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte, aby se v ní rovnoměrně obalila.
7. Nechte rozehřát gril na střední teplotu. Zeleninu napíchejte na 8 kovových nebo dřevěných, předem namočených jehel. Rozmístěte kebaby na mřížku a grilujte za častého otáčení 10-12 minut, až se zelenina mírně opálí a začne měknout.
8. Nechte kebaby okapat a podávejte na vrstvě drcené pšenice doplněné rajčatovou a olivovou omáčkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama