Zelenina na grilu

1. října 2012 v 18:20 |  Zahrada

Zelenina na grilu


Grilování patří na celém světě k oblíbeným a častým činnostem, a to zejména v letních měsících. Ať již vlastníte jakýkoliv typ grilu, na každém lze připravit grilované steaky, drůbež, špízy, hamburgery, ryby, zeleninu a další dobroty, které zvládne i začátečník.

Zelenina

Grilovaná zelenina je zdravá volba k masu s nízkým obsahem tuku. Protože se při grilování vypařuje část tekutiny, je chuť obzvláště intenzivní.
Také zelenina patří na gril. Grilovat můžeme zeleninu celou, nebo větší kousky. Ke grilování se doporučují, cuketa, lilek, kukuřice, rajčata, chřest, střední brambory, lusky, žampiony, cibule a další druhy. Zeleninu můžeme grilovat jako špízy, v alobalu, nebo jako součást s masem. Grilování zeleniny musíme dobře hlídat, většina druhů je propečená velmi brzy.

Plněná zelenina na grilu

Vegetariánské grilování je u nás doma stejně úspěšné jako to s kusem masa. Zkuste taky plnit papriky sušenými rajčaty a čerstvá rajčata sýrem, vsadím se, že si je taky oblíbíte.


Příprava:


• Z paprik odkrojte horní část se stopkou a opatrně vyjměte semínka. Papriky opláchněte, osušte a uvnitř potřete olejem z rajčat. Sýr nakrájejte na kostky a promíchejte je s pokrájenými rajčaty. Směsí naplňte papriky, potřete je olejem i zvenku a položte je na aluminiovou grilovací misku.

• Z rajčat odkrojte horní čtvrtinu u stopky. Vnitřky opatrně vydlabejte a nakrájejte je najemno. Smíchejte je s rozdrobenou nivou, strouhankou, smetanou a kapary. Směsí naplňte rajčata a přiklopte. Rajčata naskládejte k paprikám na misku. Grilujte 15 minut, papriky průběžně otáčejte.

TIP:


Podobně zkuste plnit i žampiony. Sýry používejte různé a bylinky také nezapomeňte přidávat a obměňovat.

Zahradní Grily Weber jsou nejprodávanější a nejznámější grily na celém evropském trhu. Již po řadu let společnost Weber udává směr ve světě grilování, zavádí nové trendy a neustálé inovace. Grily Weber jsou synonymem pro kvalitu, moderní design a pohodu při grilování. Ještě stále se musíte ptát, proč si zakoupit zrovna zahradní gril Weber?


Grilovaný lilek s ovčím sýrem, bazalkou a rajčaty


Ingredience:

• 2 lilky malé
• 2 šalotky nadrobno nakrájené
• 2 stroužky česneku nakrájeného na jemno
• 120g ovčího sýru
• 600g rajčat spařených, oloupaných, zbavených jadřince a nakrájených na kostičky
• 1 lžička másla
• 8 lístků bazalky
• olivový olej na pečení lilku
• sůl, pepř

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a ogrilujeme dozlatova. V kastrůlku na másle zpěníme šalotku, česnek, prohřejeme nakrájená rajčata, přidáme ovčí sýr, osolíme, opepříme
a nakonec přidáme nakrájenou bazalku. Grilovaný lilek
prokládáme směsí a servírujeme s míchaným salátem.

Ovoce

Také grilování ovoce se nemusíme bát. Ovoce na grilu, to je chuťovka případně příloha ke grilovanému masu. Ovoce můžeme grilovat i jako špízy. Povedenou marinádou můžeme zvýraznit chuť ovoce. Marináda může být sladká, nebo pálivá. Ovoce marinujeme před grilováním nejdéle 30 minut. Doporučené ovoce ke grilování - jablka, hrušky, ananas, broskve, meruňky, jahody, banány a další. Skvěle chutná například grilovaný ananas, nebo jablko na medu se skořicí. Ovoce je grilované během minut, musíme ho bedlivě hlídat.



Čerstvý ananas :

Oloupat, nakrájet na plátky, položit na horký gril. Pokud máte tmavé grilovací pásy/pruhy, položte plátky na talíř, pokapejte plátky medem a servírujte to s kopečkem zmrzliny.


Ovocné špízy :

Čerstvé liči střídavě napichujte na špíz s kousky ananasu. Potřete to směsí z medu a hnědého cukru stejnými díly a dle chuti zázvorovým práškem stejně jako bílým pepřem. Budete potřebovat asi 5 minut na ne příliš horkém grilu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama