Grilování na dřevěném uhlí

14. září 2011 v 5:17

Grilování na dřevěném uhlí



Málokdo se oblékne do silných svetrů a kabátů, aby poseděl na studené lavičce u grilu a připravoval pro své blízké grilované pochoutky. A přesto grilovat můžeme, v teple domova a pro spoustu svých přátel.

Je čas, kdy již neposedáváme venku a nenecháváme se hýčkat slunečními paprsky. Je podzim a k podzimnímu období patří mlhavá rána, deštivé dny bez slunce a chladné, vlhké večery. Přesto je zde možnost oblíbeného grilování. Vybavení našich kuchyní nám dovolí připravit ty nejlákavější pochoutky, které si budeme přát. Maso, zeleninu, ovoce - tak, jak jsme byli zvyklí během teplejších dní roku u venkovního zahradního grilu. Změníme jen prostředí.

Pečení na roštu - rožnění masa nebo také grilování je jednou z nejstarších a nejdokonalejších úprav masa, při které nedochází k přepalování tuků. Rychlou úpravou zůstává maso šťavnaté a má velmi dobrou chuť. Živiny se neničí, biologická hodnota masa zůstává téměř zachována a pokrm se stává lehčeji stravitelným, na rozdíl od pečení, kdy šťáva uniká do vody a tuku. Těmito přednostmi se stává grilování pokrmů jedním z nejmodernějších a také nejrychlejších způsobů přípravy jídel v každé domácnosti.

Zásady pro správné grilování pokrmů v domácnosti

Grilované pokrmy je možné připravovat na sporácích, které jsou vybaveny grilovacím zařízením. Při přípravě těchto pokrmů je však důležité dodržovat několik důležitých zásad.

Vhodné maso na grilování

Vhodné je použít odleželé maso nebo drůbež, ryby jsou nejlepší čerstvé nebo dokonale zmrazené, maso vždy grilujeme naporcované.


Kuře na grilu
2 porce: 1/2 kuřete, 5 g soli, 0.2 g mletého pepře, 10 g másla
Očištěné a umyté kuře rozkrojíme po délce na polovinu. Jemně naklepeme, posolíme a položíme řezem dolů. Potřeme olejem ke grilování. Při pečení často otáčíme a pečeme do růžové kůrčičky. Neustále natíráme rozpuštěným máslem. Upečené kuře opepříme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s hranolky.

Ošetření masa před grilováním

Maso nesmí být oschlé ani oslizlé, zároveň se nedoporučuje maso omývat vodou, stačí povrch otřít vlhkou utěrkou.

Marinády

Pro chuťovou úpravu masa a pro získání jeho požadované křehkosti připravujeme různé marinády, ve kterých porce masa necháme uležet na chladném místě.

Brambory na grilu

Brambory důkladně omyjeme a vydrhneme kartáčem. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a předvaříme asi 17 - 20 minut tak, aby byly brambory poloměkké. Slijeme vodu a necháme brambory vychladnout. Poté i se slupkou nakrájíme na poloviny (nebo čtvrtiny). Promícháme s olejem a kmínem, dáme na grilovací tácek a na předem rozehřátém grilu necháme grilovat necelou půlhodinku. V průběhu grilování pokrm občas otáčíme, dokud nebudou brambory hezky opečené. Na závěr je posypeme pepřem a hrubou mořskou solí a můžeme servírovat.


Co budeme potřebovat (na 4 porce): 1 kg brambor 2 lžíce oleje drcený kmín hrubá mořská sůl hrubě mletý pepř

Gril

V plynové i v elektrické troubě je vhodné gril nejprve předehřát (v plynové kratší dobu - asi 5 minut, v elektrické delší - asi 7 minut), a to proto, aby maso příliš nevysychalo a abychom dosáhli vhodného zabarvení povrchu.

Grilování na dřevěném uhlí

Pomalu nám končí čas, kdy se můžeme oddávat posedávání v zahradě, grilovat a setkávat se s přáteli nad ohníčkem. Grilování se v našich domácnostech ujalo, rádi mlsáme dobrůtky připravené v přírodě. Jedním z nejoblíbenějších příprav masa a zeleniny je úprava na dřevěném uhlí.

Specialistou na grily na dřevěné uhlí jsou bezpochyby grily Weber

Hotový pokrm získá neopakovatelnou chuť. Dřevěné uhlí je z pohledu hmotnosti lehoučké a je schopno dosáhnout velmi silného žáru, jenž je na grilování potřebný! Sortiment dřevěného uhlí je na trhu rozmanitý a většina má dobrou kvalitu, najdou se však také produkty, který je plný popela. Nač se tedy při nákupu dřevěného uhlí zaměřit? Jednak prohmatejte pytel, zda v něm není moc uhelného prachu, zda nejsou uhelné kusy moc velké a zda není uhlí vlhké. To jsou tři základní faktory, které ovlivní Vaše grilování. Jestli chcete vyzkoušet místo uhlí brikety, není to na závadu, jen počítejte s větším množstvím popela a méně uhlíku. Brikety obsahují průměrně 13,9 % popela, oproti 2,9 % u uhlí. Vlhké a nebo mokré uhlí či brikety lze dosušit na sluníčku.


Opékací rošt

Maso (ale i jiný pokrm) pokládáme na opékací rošt, který je součástí sporáku, rošt pokládáme na plechový pekáč vždy čtvercovým otvorem dopředu, abychom mohli během grilování nabírat šťávu a maso či další pokrm šťávou polévat. Hotový pokrm z grilu Pokrm je hotový, vytvoří-li se na obou stranách hnědočervená kůrka. Při grilování do masa nožem ani vidličkou nepícháme, používáme k obracení spíše kovových kleští nebo dvou lopatiček.


Hygiena sporáku

Abychom byli dlouho spokojeni s výkonem a spolehlivostí sporáku, na kterém můžeme doma grilovat, je nutné udržovat ho v čistotě a dbát zásad jeho údržby. Zároveň musíme pamatovat na to, že při grilování uniká do kuchyně více výparů, než při klasickém pečení nebo vaření. Je proto nutné často dobře větrat nebo zajistit odvod výparů průduchem ve zdi nad sporákem (digestoří). Pak už nic nebrání dobré náladě při opakované přípravě grilovaných pokrmů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 4:57 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

2 Janička Janička | E-mail | Web | 5. srpna 2014 v 13:53 | Reagovat

Já mám grily na dřevěné uhlí nejraději. Dodají pokrmu to pravé aroma táboráku http://www.wellmall.cz/Zahrada/grilovani/Grily-na-drevene-uhli

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama