Ředkvičky

21. ledna 2007 v 21:23 |  Recepty různé





*** STERILOVANÉ ŘEDKVIČKY ***
Nálev : 2 , 3 , 5 , 6 , 7 , 8 - nedáváme již sůl,pokud máme nálev z vody,kde jsme předvařov.ředkvičky-viz.níže !
  • Pozor, nálev připravujeme z vody , ve které jsme předvařovali ředkvičky !!! -

1, z ředkviček opatrně odřízneme nať a kořínky, dobře omyjeme a vsypeme je do vařící osolené (10g na 1 l ) vody, povaříme do poloměkka.
2, po scezení je nasypeme do sklenic
3, připravíme si nálev z vody - viz výše ! ,doplníme potřebné množství vodou
4, horkým nálevem zalijeme ředkvičky a
sterilujeme :
500 ml. - 20 min - 85 st.C
*** Ředkvičky naložené jako okurky ***
Máme-li nadúrodu ředkviček, můžeme je zkusit zavařit jako okurky. Naložíme a zavaříme je do sladkokyselého nálevu. Malé necháme celé, velké půlíme.
Neloupeme!
Sterilujeme při 80°C asi 30 minut.
Do sklenic však nedáváme zeleninu ani kopr. Jsou výborné Obohatí zeleninovou oblohu i v zimě.
*** Sterilovaná ředkev ve sladkokyselém nálevu ***
Dobře očištěné bulvy neloupané nebo předem oloupané rozkrájíme na malé hranolky nebo nahrubo rozstrouháme. Řezy z tužší dužinou předváříme - blanšírujeme ve vroucí mírně osolené vodě 1 až 2 minuty a vychladíme studenou vodou. Vodu z blanšírování můžeme použít k přípravě nálevu. Řezy nebo krouhanku naplníme do sklenic, proložíme asi :
1/2 lžičkou hořčičného semínka, 3 zrnky nového koření a 3 zrnky pepře na každou sklenici objemu 0,7 litru a zalejeme nálevem.. Nálev připravíme rozpuštěním 1/4 litru 8% octa, 30 g soli a 80 g cukru v 1 litru vody.
Ředkev ve sklenicích 0,7 litru sterilujeme při teplotě vodní lázně 85 až 90ĘC po dobu 20 minut
a rychle vychladíme studenou vodou
přiváděnou, nejlépe sprchou, na povrch hladiny horké vodní lázně.

*** Sirup z ředkve ***
Očištěné, ale neoloupané bulvy nastrouháme nebo rozdrtíme a krouhanku nebo drť zasyrova vylisujeme. Můžeme použít i kuchyňského mlýnku, který rozkrájené ředkve současně rozemele a vylisuje. Šťávu ponecháme několik hodin ustát a čirou šťávu pomocí hadičky stáhneme z kalů. Ve stáhnuté šťávě za studena rozpustíme 1,6 kg cukru a 6 g kyseliny citrónové na 1 litr šťávy.
Sirup naplníme do lahví, zazátkujeme vypařenými korkovými zátkami nebo korunkami a uskladníme na temném a chladném místě.
Sirup můžeme také vyrábět teplou cestou. Krouhanku nebo drť zalijeme menším množstvím vody, mírně vaříme asi 15 minut a za tepla vylisujeme. Šťávu necháme ustát. Čirou šťávu stáhnutou z kalů zahřejeme na 60 až 70ĘC a při této teplotě v ní rozpustíme stejné množství cukru a kyseliny citrónové jako při výrobě zastudena. Mírně zchladlý sirup naplníme do lahví.
*** Sirup z černé ředkve (léčivý) ***
Z dobře omyté bulvy černé ředkve (průměr 10-15 cm) odkrojíme asi 0,5-1 cm silný plátek, plochy posypeme cukrem a přiložíme na sebe, bulvu položíme do mísy a odložíme v chladnu.
Již během hodiny se začne vylučovat šťáva, která s cukrem tvoří bezbarvý sirup s příjemnou kořenitou chutí.
Dětem dáváme 3x denně 1 polévkovou lžíci sirupu.
Abychom dostali další množství, nakrojíme následující vrstvu. Stačí opakovat ráno a večer a získáme dostatečné množství tekutiny pro 2 děti na celý den.
Pro dospělé nastrouháme jako salát. Ředkev můžeme uskladnit na zimu do písku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama